ELI-ALPS lézeres kutatóközpont

A Szegeden megépülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése az, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját – különös tekintettel a koherens extrém-ultraibolya (XUV) és röntgensugárzásra, valamint az attoszekundumos impulzusokra – tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség különböző felhasználói csoportjai számára. A létesítmény küldetésének másik fő eleme a nagy csúcsintenzitású és nagy átlagteljesítményű lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése. A tulajdonosi kört a Magyar Állam és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a Szegedi Tudományegyetem alkotja.
A maga területén világcsúcsot jelentő kutatási nagyberendezés nemcsak tudományos jelentőséggel bír: hatása jelentkezik az innováció, a gazdasági növekedés, versenyképesség, valamint a foglalkoztatás, oktatás, képzés területén egyaránt.
A körülötte létesítendő „Tudásparkba” pedig olyan gazdasági szervezetek, vállalkozások költöznek majd, melyek korszerű és stabil munkahelyeket teremtenek és rövid távon is képesek a felfedezéseket gazdasági haszonná alakítani.