Tájékoztató a koronavírusról

Tisztelt Szegediek!

A koronavírus Magyarországra is megérkezett.

Bár a vírus elleni küzdelem, és a betegséggel kapcsolatos tájékoztatás is a Kormány hatáskörébe tartozik, mi is mindent megteszünk a szegediek egészségének a védelmében.

A pánikhangulat elkerülése érdekében az önkormányzat által üzemeltetett online felületeken folyamatosan frissülő, teljes körű tájékoztatást nyújtunk a betegséggel kapcsolatban. Kérem, tájékozódjanak a szeged.hu és a regi.szegedvaros.hu online portálokon, és kövessék a Szegedi Tükör híreit valamint a Szegedi TV műsorait, ha naprakész információkat szeretnének kapni.

Gondoskodunk róla, hogy az önkormányzati cégeknél és intézményeinkben mindenhol rendelkezésre álljon a megelőzést szolgáló kézfertőtlenítő, amit helyben használhatnak az emberek.

A koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás érdekében a kormány éjjel-nappal hívható ügyeletet hozott létre. Ezeken az ingyenes, központi számokon lehet bejelentést is tenni:

06-80-277-455
06-80-277-456

Aki e-mailben venné fel a kapcsolatot az ügyelettel, erre a címre írhat:

koronavirus@bm.gov.hu

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati honlap ezen a címen érhető el:

https://koronavirus.gov.hu/

A szegedi háziorvosok listáját és elérhetőségét az alábbi linkre kattintva találhatják meg:

https://regi.szegedvaros.hu/haziorvosok/

Mielőtt azonban útnak indulnának, feltétlenül telefonáljanak!

Az önkormányzat folyamatosan tartja a kapcsolatot a Csongrád megyei kormánymegbízottal, a megyei tisztifőorvossal, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent Györgyi Albert Klinikai Központ vezetőivel, a katasztrófavédelemmel és a szegedi rendőrséggel is. És természetesen a szegedi intézmények és hivatalok, valamint a legnagyobb munkaadók vezetőivel is rendszeresen konzultálunk, hogy a szükséges óvintézkedéseket meg tudjuk tenni.

Alább pedig összegyűjtöttük azokat a legfontosabb, egyszerű lépéseket, amelyekkel megelőzhetjük, elkerülhetjük a betegséget, és megakadályozhatjuk annak további terjedését is. Ezek a javaslatok az influenza járvány elleni küzdelemben is hasznosak lehetnek. Kérem, mindenki tartsa be őket!

1.  A kézmosás a legfontosabb
A gyakori, alapos kézmosás az egyik legjobb módszer a koronavírus terjedésének megállításához. Természetesen, ez nem annyit jelent, hogy egy kevés langyos vízzel leöblítjük a kezünket! A megfelelő kézmosás legalább 20-30 másodpercig tart, meleg vízzel és szappannal történik, és ne hagyjuk ki sem az ujjak közötti területet, sem a kézfejet! Ha nem áll rendelkezésünkre szappan és víz, fertőtlenítő hatású, alkoholos zselét is használhatunk. Ezt néhány száz forintért beszerezhetjük a gyógyszertárakban, drogériákban vagy nagyobb szupermarketekben, de sok nyilvános helyen is ki van már rakva ilyen adagoló.

Különösen fontos a kézmosás:
• tüsszentés és köhögés után
• toaletthasználat után
• ételkészítés előtt, alatt és után
• étkezés előtt
• ha kisgyerekekről, kisbabákról gondoskodunk
• ha betegeket gondozunk
• ha állatokat gondoztunk, állati ürüléket kezeltünk
• ha a kezünk láthatóan piszkos

2.  Köhögés, tüsszentés

A koronavírus (más hasonló vírusokhoz hasonlóan) valószínűleg cseppfertőzéssel terjed, vagyis a köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe juttatjuk a kórokozókat, azokat pedig mások belélegezhetik. Ha nem takarjuk el az arcunkat, jelentős mértékben felgyorsíthatjuk a járvány terjedését. A régi udvariassági szabály, vagyis az, hogy tegyük a szánk elé a kezünket, csak részben követendő. Ha ugyanis a tenyerünkbe köhögünk, tüsszentünk, és nem mossuk meg azonnal a kezünket, a különböző tárgyak, felületek vagy éppen más emberek megérintésével rögtön tovább is adhatjuk a vírust! A legjobb, ha zsebkendőt szorítunk az arcunkra, vagy a könyökhajlatunkba tüsszentünk, köhögünk.

3.  Kerüljük a zsúfolt helyeket, a betegeket!

Minél több ember zsúfolódik össze egy viszonylag zárt helyen, annál nagyobb az esélye annak, hogy megfertőzzük egymást a kórokozókkal. Ez még akkor is igaz, ha mindent megteszünk azért, hogy ne adjuk tovább a koronavírust. Hacsak nem kifejezetten muszáj, ne menjünk zsúfolt helyekre.
Ehhez kapcsolódik az a jó tanács is, hogy lehetőleg kerüljük a közeli kontaktust a láthatóan beteg, köhögő, náthás emberekkel. Ez természetesen akkor is igaz, ha mi magunk vagyunk betegek! Ha lázasak vagyunk, köhögünk vagy más felső légúti tünetünk van, maradjunk otthon.

4.  Viseljünk-e maszkot?

Ha a koronavírussal kapcsolatos védekezésre gondolunk, a legtöbb ember számára azonnal a szájat és az orrot takaró arcmaszk ugrik be. A maszk célja, hogy a levegőben lévő részecskéket kiszűrje, így azok ne kerülhessenek be a szervezetbe.
Azonban a kereskedelmi forgalomban kapható arcmaszkok többsége nem nyújt tökéletes védelmet, egyrészt, mert általában nem illeszkedik elég szorosan az arcra, másrészt, mert az apróbb részecskéket nem képes kiszűrni.
Ha a maszkviselés mellett döntünk, akkor a szorosan illeszkedő, nagyobb szűrőképességű (vagyis kisebb részecskéket kiszűrni képes) maszkot válasszuk. Ezek ára általában jóval magasabb, mint az egyszerűbb arcmaszkoké.
Fontos megjegyezni, hogy a maszk nemcsak minket véd a fertőzéstől, de másokat is attól, hogy mi továbbadjuk nekik a kórokozókat, ezért akkor fokozottan javasolt lehet a maszk, ha mi vagyunk betegek!

Köszönöm, ha megfogadják a fenti tanácsokat!

Botka László
Szeged polgármestere

A tájékoztató letölthető itt>>>

Az alábbi képes tájékoztatót az Országos Mentőszolgálat állította össze.

Képes tájékoztató>>>