Szeged Biopolisz park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt

A 2012-ig 70%-os európai uniós támogatással megvalósuló, 2,25 milliárd forint értékű projekt keretében az önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumban valósítja meg a Biopolisz Park- Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációját két fő helyszínen, az Új klinika és a Dugonics tér tágabb környezetében.

A 2010 áprilisában elkezdődött projekt során a város – az egyetemi fejlesztésekhez igazodva – városrehabilitációs beavatkozások útján újjávarázsolta a klinikai tömb környékét. Az elektromos közlekedési nagyprojekt korszerű, környezetbarát tömegközlekedést hozott a klinikákhoz, ezzel a két projekt élhetőbb környezetet alakított ki a terület lakói, a többezres létszámú intézmény dolgozói és nem utolsó sorban a több tízezres létszámú beteg és látogató számára.

A projekt első helyszínén, a Semmelweis utca – Bánomkert sor nyomvonalon és az Egyetem által más pályázati forrásból építendő új klinikai központ építési helyéről a városi közművezetékek kiváltásra és cserére kerültek. A közmű- és útépítési beruházások a klinikákat övező barnamezős területek feltárását is szolgálják, ezért a fejlesztés részeként elkészült az Oldal utca átépítése, a klinikai tömb és a MÁV területek – mint távlati fejlesztési területek – feltáró útjaként.

A projekt második elemeként a Semmelweis utca és a Bánomkert sor felszíne épült át. Forgalomcsillapított közlekedési övezet került kialakításra faltól-falig rekonstrukcióval, az érintett közutak és járdák felújításával. A közművek tekintetében új felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer, erősáramú hálózat, távközlési hálózat és közvilágítás épült. A térburkolatokat új zöldfelületek és új utcabútorok színesítik. A kertészeti megoldások segítségével olyan térrészletek kerültek kialakításra, melyek ún. „meeting-point”-okat, találkozó helyeket hoztak létre, élhetőbbé téve ez által a rendelkezésre álló területet, továbbá méltó előtere a készülő új klinikai fejlesztésnek.
Az esélyegyenlőség jegyében a kialakított út- és járdaburkolatok akadálymentesek, a vakok és gyengénlátók közlekedését pedig vakvezető sávok segítik. A fejlesztéssel bővült a kerékpáros úthálózat is.

A városrehabilitációs folyamatok következő, harmadik eleme, a Dugonics tér és környéke rekonstrukciója 2012. júniusában kezdődik el. A munkálatok várhatóan 2012. év végén fejeződnek be. A Dugonics tér kivitelezési munkáit a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. végzi nettó 730 millió Ft értékben.
A beruházás a Kárász utca folytatásával a gyalogos korzó kiterjesztését célozza gyalogos és kerékpáros felületek növelésével, új pihenő- és zöldterületek kialakításával. A rekonstrukcióval a meglévő vendéglátó egységek, üzletek, intézmények és az időszakos kitelepülések is kulturáltabb és élhetőbb környezetben folytathatják tevékenységüket.

A beruházás során teljes felületen újjáépül a Dugonics tér és az Árpád tér ill. a Somogyi, Toldy, Eötvös és Apáthy utcák.

A beruházás elemei:

Dugonics tér – park: A parkrekonstrukciót követően némileg visszaállítva a történelmi szerkezetet rendezett sétányrendszer várja a pihenni vágyókat. Dugonics András szobrát kör alakú sétány emeli majd ki, ahonnan sugaras kialakítású sétautak vezetnek a tér csatlakozási pontjaihoz. A park egységességét, rendezettségét erősítik az új köztéri bútorok és világítási eszközök elhelyezése. A park növényállománya megújul: további faegyedek kerülnek kiültetésre, a jelenlegi cserjeállomány helyett pedig új évelők és virágos növények kapnak helyet az átláthatóság jegyében.

Dugonics tér – szökőkút környezete: A Kárász utca szervesen folytatásaként a megújult SZTE központi épülete előtt díszburkolatos tér kerül kialakításra, melynek gyújtópontjában a szökőkút fog állni. Megújult formájában ez a térrész rangosabb dísztere lesz az egyetemi főépületnek emellett alkalmasabb lesz időszakos vásárok rendezésére. A díszburkolat mellett új, modern megjelenésű utcabútorok, közvilágítási kandeláberek, burkolatba süllyesztett LED világítás gazdagítják majd a teret. A szökőkút kőfelületeinek tisztításától és helyenkénti javításától eltekintve változatlan formájában megmarad.

Árpád tér: A tér jelenlegi funkciója, a parkolás és áthajtás megszűnik. Helyén többfunkciós tér készül; előtérbe helyezve a gyalogosokat, kerékpárosokat, a pihenést és szórakozást. A klinker burkolatú tér közepén csiszolt beton, medenceszerű fiatalos tér kerül kialakításra, ahol vízpermetszökőkút és csobogó mellett a találkozási pont klimatizálását kifeszített napvitorla biztosítja. Az árnyékoló alatt kisebb szabadtéri rendezvények tarthatók, nézőtere a térben elhelyezett utcabútorok és az áruház lépcsősora lehet. 3 törökmogyoró és 7 gyertyánfa mellett kékszakállak, tollborzfüvek és pálmaliliomok fognak díszleni a tér közepén. A Rektori Hivatal oldalában lévő park felújításra kerül a koros fák megtartásával, az egyetemi számítóközpont előtt új zöldfelület lesz kialakítva emellett számos mobil virágláda fogja díszíteni a teret.

Dugonics tér északi oldala-Somogyi utca Továbbra is aszfaltos, kétsávos utca lesz, de a hétvégi és ünnepnapokon az átmenő autóforgalom kizárásával egy csendesebb korzóvá szelidül. Megújulnak a közművek és a burkolat. Az utcába kétoldali egységes és impozáns fasor kerül kiültetésre, a fák között utcabútorokkal. A széles gyalogos járdák felülete klinker burkolattal készül, míg az autóút új aszfaltburkolatot kap.

Toldy utca: Faltól-falig kiemelt szegély nélküli téglaburkolatot kap az utca. Az autók egyoldali fasorral szegélyezett két sávon közlekedhetnek majd. A tervek szerint csak a Somogyi utcából lehet majd zsákutcaszerűen behajtani az utcába az óvoda megközelítése céljából.

Eötvös utca: Egyirányú lesz az utca, melyre a Zrínyi utcából történhet a behajtás, és a Toldy utcán keresztül, a Somogyi utca felé hagyhatjuk majd el. A zöldfelületet cserjesor kiültetésével növeljük. A keskeny utca felülete faltól-falig kiemelt szegély nélkül, klinker burkolattal készül.

Apáthy utca: A kétirányú téglaburkolatos zsákutcába a Zrínyi utca felől lehet behajtani az utcában meglévő ingatlanok megközelítése érdekében, célforgalom jelleggel. A zöldfelületet cserjesor növeli.

 {phocagallery view=category|categoryid=93|limitstart=0|limitcount=0|imageshadow=shadow1|detail=5}